Staročeské novoměstské čaje

7. listopadu 2017 v 16:47 | Majký |  Ostatní
Dnes si dáme takovou malou recenzi na čtveřici pečených čajů, které vyrábí v Novém Městě nad Metují malá rodinná firma. Co jsem tak koukal, druhů mají opravdu dost, takže pokud chcete experimentovat a ochutnat něco nového, stačí prošmějdit pár e-shopů s čaji a objednat si nějkou tu skleničku k sobě domů. ;)


Nutno podotknout, že jsem z pečenými čaji měl do téhle ochutnávky jen jednu zkušenost, ze které jsem nebyl zrovna nadšený, takže jsem se celkem obával, co z toho vzejde. Naštěstí ale všechno dopadlo lépe něž jsem čekal, a nyní seriózně uvažuji o tom, že bych si znovu nějaký ten čaj objednal, případně vyzkoušel nějaký nový. Je to přeci jen něco jiného než klasické pytlíkové nebo sypané čaje a jedná se o celkem sympatickou změnu... :)

- - - - - - - - - - - - - - - -



Rakytníková hruška s mateřídouškou - První čaj mi zprvu přišel trochu moc čirý, jako bych ho snad naředil moc (což by mne, vzhledem k mé šikovnosti, vůbec nepřekvapilo). Po ochutnání se mé obavy však naštěstí hned rozplynuly.

Čaj chutnal příjemně po skořici, sladký byl tak akorát, jen ten rakytník (který jsem ochutnal vůbec poprvé), asi úplně nemusím... Tento drobný problém se ovšem snadno vyřešil tím, že jsem oranžové ovoce nechal na dně mamce. Hrušky jsem ale poslušně spořádal všechny. :D

Finální hodnocení: Pohodový čaj, dal bych si ho klidně někdy znova. Jenom nevím, jestli jsem tam nějak zaznamenal tu avizovanou mateřídoušku. :D
4 / 5

- - - - - - - - - - - - - - - -



Angreštový den - Pečené čaje nám doma už pár měsíců ležely, takže ne všechny názvy možná budou aktuální. Tenhle konkrétní čaj jsem totiž našel i pod názvy jako "Zámecký angrešt" nebo "Angreštové léto" Zřejmě se to často mění, třeba podle sezony...

Bohužel, angrešt nepatří mezi mé oblíbené druhy ovoce, takže tohle není výrobek pro mne. Ale pokud vám tyto bobulky chutnají, asi si přijdete na své - cítit tam jsou dost, a i kdyby vám to přišlo málo, můžete si zalovit na dně hrnku a vylovit si celý angrešt, případně černý rybíz nebo kousek jablka. To všechno je opět příjemně ovoněno skořicí...

Finální hodnocení: Do tohohle už znova nepůjdu, ale pokud máte rádi angrešt, přidejte si k hodnocení 2 až tři body navíc a jděte do toho! :)
2 / 5

- - - - - - - - - - - - - - - -




Kořeněný pomeranč - I napotřetí zde úřaduje skořice, zjevně to k pečeným čajům tak nějak patří. Naštěstí mám chuť i vůni skořice rád, takže jsem v tomto ohledu byl celkem spokojený.

Tntokrát zde můžete najít pomeranč, jablka, višně, což je celkem příjemná kombinace. Kousky ovoce jsou pěkně šťavnaté, hlavně pomerančová dužina mi v tomto ohledu dělala radost.

Finální hodnocení: Možná trošku sladší, ale dobrý. :)
4,5 / 5

- - - - - - - - - - - - - - - -


Višně v perníku - A nakonec také jeden čaj bez skořice. Hlavním dochucovadlem je tu totiž perníkové koření. (Nutno však podotknout, že chuťový rozdíl tu zrovna moc velký není. :D)

Ačkoli jsem byl zpočátku trochu skeptický, višně s jablkem byla nakonec dvojice, která vytvořila pro mne nejpřijatelnější chuťovou kombinaci. Mohu říci, že jsem si na tomto čaji skutečně pochutnal, a pokud byste mi ho někdy znovu nabídli, rozhodně bych jím nepohrdnul. Takhle má podle mě vypadat správný pečený čaj! (Tohle ale berte raději s rezervou, opravdu nejsem odborník. :D) Myslím, že hlavně teď, s nástupem zimy, může podobná horká ovocná záležitost skvěle pomoci překonat takovou tu klasickou, neveselou náladu a zpříjemnit vám den či večer.

Finální hodnocení: Za mě nejlepší z této čtvreřice. Jednoznačně doporučuji! :)
5 / 5

- - - - - - - - - - - - - - - -


...tak to by bylo z mé čajové minirecenze všechno. Doufám, že jsem alespoň někoho nalákal k podrobnějšímu prozkoumání těchto čajů z Orlických hor, protože podle mě fakt stojí za to. (A ne, tohle není placená spolupráce, i když to tak možná může vypadat. :D)

Majký

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 7. listopadu 2017 v 17:54 | Reagovat

Nejvíce mě zaujal ten kořeněný pomeranč :)

2 David David | E-mail | Web | 7. listopadu 2017 v 20:49 | Reagovat

Višně s perníkem mě na začátku článku velmi zaujaly, takže hodnocení mě vůbec nepřekvapilo, u mě by byl asi stejný výsledek. :-D

Jinak k pečeným čajům jsem se dostal na začátku práce v rámci zácviku, kdy mi je dělávala kolegyně. Byly samozřejmě domácí. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama